Columns

Dilemma #6. Rampen en narigheid.

Eens in de twee weken (en nu iets langer geleden) ga ik in op een dilemma uit Het grote dilemma op dinsdag boek. Ik hoor zelf niet bij de groep van Dilemma op Dinsdag en sta er dus compleet los van. Kijk wel gerust eens op hun Facebook-pagina voor meer dilemma’s!

Lees hier de andere dilemma’s.

Verantwoord en duidelijk plaatje lijkt me. Bron.
Verantwoord en duidelijk plaatje lijkt me.
Bron.

Dilemma #6.

Het Amazone-regenwoud brandt af door jouw schuld versus je moet voor altijd in je eentje overleven in een tropisch regenwoud.

Dacht jij bij de titel van deze blog: “Nou, nou dit belooft wat?”. Want dat dacht ik toen ik dit dilemma zag.

Heel keurig heb ik mij eerst even ingelezen voordat ik een keuze maakte in dit dilemma. Natuurlijk weet ik wel wat het Amazone-regenwoud is maar dat het een oppervlakte heeft van ruim 7 miljoen vierkante kilometer wist ik dan weer niet. Het is het grootste regenwoud op aarde en ligt verspreid over onder andere Brazilië, Colombia, Peru en nog een aantal landen. Er leven hoeveel verschillende soorten insecten, planten, dieren en boomsoorten in het regenwoud.

De laatste jaren is het regenwoud al enorm beschadigd, vooral door ontbossing. Er vindt veel illegale maar ook legale houtkap plaats in het regenwoud. Dit levert enorm veel problemen op: diersoorten worden berooft van hun thuis of verdwijnen, plantsoorten verdwijnen, het broeikaseffect wordt versterkt door de afwezigheid van de bomen en de droogte wordt versterkt door alle (aangestoken) bosbranden.

Het is dus heel noodzakelijk om het Amazone-regenwoud te behouden en te beschermen. Er zijn nog niet heel veel oplossingen voor het probleem omdat de meeste landen waar het regenwoud ligt heel arm zijn. Maar er wordt in ieder geval hard gewerkt aan een oplossing. Nu.. stel je voor.. Dat jij, uitgerekend jij, de persoon bent die vervolgens verantwoordelijk is voor het voorgoed verdwijnen van het Amazone-Regenwoud en daarmee alle gevolgen daarvan erbij. Stel je voor, je wandelt tijdens je goede vakantie in Brazilië door dat regenwoud. Je bent compleet vergeten dat je nog wat lucifers in je broekzak hebt zitten. Er valt één lucifer op de grond en BOEF! het regenwoud staat in de fik. Want ik ga er vanuit dat je zo’n brand niet vrijwillig aansteekt.

Het regenwoud brandt volledig af. Miljoenen dieren, insecten, planten, bomen en andere vormen van leven komen om door jouw schuld. Het broeikaseffect wordt enorm versterkt door deze milieuramp. De droogte wordt versterkt door de rook. De bewoners van de omliggende gebieden verliezen misschien wel inkomsten door het verdwijnen van het woud of door de droogte. Zelfs als de wereld er nooit achter komt dat dit alles jouw, ja joúw, schuld was.. Mijn god, je voelt je dan toch schuldig?

Ik zou er eerlijk gezegd absoluut niet mee kunnen leven, met dat op mijn geweten. Maar ja, ik heb nooit op scouting of bij een of andere survivalclub gezeten dus de kans dat ik het lang overleef in mijn eentje in het regenwoud is ook zéér klein. Hartstikke leuk hoor die biodiversiteit in dat woud maar ik kan er niet mee om gaan gok ik zo. Aan de andere kant, The jungle book en Tarzan spelen zich weliswaar af in India en Afrika.. het ziet er daar wel gezellig uit in de jungle. Vriendjes met apen (niet mijn favoriete beesten maar goed), meezingen en dansen met beren, een beetje klimmen en klauteren en praten in een dierentaal. Dat lijkt me wel gezellig.

Ik denk dat ik er voor kies om te overleven in het regenwoud. Tenminste, als dit betekent dat ik wel vrienden mag worden met de dieren en het leven daar er net zo uit ziet als in de films. Maar ik vrees van niet, dus misschien moet ik toch maar een aantal survival boeken kopen voor het geval dat…

 

Wat kiezen jullie?

10 Reacties

 1. Ik zou voor hetzelfde kiezen!

 2. Manon zegt:

  Ik zou ook voor hetzelfde kiezen, ten eerste omdat de gevolgen enorm zijn als het hele Amazone-gebied verdwijnt en ten tweede omdat ik inderdaad ook niet zou kunnen leven met de schuld. Dat zou echter wel betekenen dat ik dood zou gaan, dus laten we hopen dat we dit soort dilemma’s nooit in het echte leven tegen zullen komen! ^^

  1. Hahaha zou wat zijn.. dat dit een echt dilemma wordt, dan zou ik het toch echt niet weten.

 3. Wonen in het Amazone-gebied. Er zitten volgens mij nog ergens wel een paar indianenstammen waar ik me bij kan aansluiten.
  Daan onlangs geplaatst…A Song On Sunday | Close Up – VixenMy Profile

  1. Haha laten we maar hopen dat dan ook mag van het dilemma!

 4. Wauw, het is dus eigenlijk een beetje: Jouw leven of het leven van duizenden andere wezens. Ik zou toch ook hetzelfde als jij kiezen. Voor de troost denk ik er dan toch even bij dat leven in een oerwoud inderdaad enigszins Jungle Book is, anders vind ik de keuze te treurig xD
  Anna Naomi onlangs geplaatst…In de maand mei…My Profile

  1. Haha ja gelukkig zijn het geen echte levensdilemma’s anders zou ik het helemaal niet meer weten.

 5. Ik denk niet dat mijn drie weken scoutingervaring genoeg zullen zijn om het lang uit te houden in een regenwoud……maar zoals hierboven al gezegd, misschien is er een vriendelijke stam die ergens in de buurt woont :’)
  Karlijn onlangs geplaatst…Ik hou van lezen #10My Profile

  1. Hahah die ervaring helpt meer dan mijn 0,0 ervaring. Moet ik toch maar een stoomcursus scouting doen.

 6. Ik denk dat ik dan toch liever gewoon vervroegd dood zou gaan dan dat de hele wereld geruïneerd wordt door mijn schuld – echt lekker leven lijkt het me namelijk ook niet met die gedachte, haha. Al zou ik me eenmaal in dat regenwoud dan wel afvragen waar dit nou helemaal voor nodig was (aangezien dan het regenwoud niet meer vergaat, snap je?).
  Hester onlangs geplaatst…Als ex-fysiopatiëntMy Profile

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.