Het is klein en het babbelt, Het is klein en maakt lijstjes, Persoonlijk

Muzikale lijstjes

Afgelopen weekend waren mijn ouders in Zweden en, zoals leuke ouders (slijm slijm) dat wel eens doen, ze namen een cadeautje mee terug. Nee, geen rendier en ook geen Zweedse gehaktballetjes van de Zweedse Ikea. Eigenlijk was het een heel niet-Zweeds cadeau. Tenminste, dat denk ik. Wie weet heeft iedereen het in Zweden wel en is er een speciale feestdag voor, maar dat lijkt me niet.

Combineer twee dingen die ik erg leuk vind en mij vaak mee bezig hou, lijstjes maken en muziek, en voilá je hebt het cadeau van mijn ouders: Music Listography (your life in (play)lists). “Wat is dat voor een raar nieuw product van Ikea?”, hoor ik je denken. Nee, lieve lezer, het is een boek. Een boek dat je helemaal zelf mag vol kladderen met, jawel, lijstjes over muziek.

 

De bedoeling van Music Listography is dat je, aan de hand van vragen, lijstjes maakt over muziek. Over je favoriete rock muziek, je favoriete gitaristen en je favoriete jaren ‘60/’70/’80/’90 nummers. Maar naast die standaard vragen die iedereen je kan stellen op een feestje, zijn er ook hele andere originele vragen. “Als je deze planeet zou verlaten in een ruimteschip, welke albums zou je meenemen?” en “Bedenk namen voor je eigen fictieve band?”. Of juist persoonlijkere vragen zoals wie van je vrienden muziek maakt, welke muziek je vriendschappen het best omschrijft en welke muziek je het liefst op je begrafenis wil hebben.

Ik vind boeken waarin je zelf mag kladderen en schrijven (net zoals Wreck this journal) erg leuk en de lijstjes zijn ook leuk om te maken. Oké, ik ben niet heel goed in het kiezen van ‘favorieten’ maar wel in het samenstellen van mijn eigen festival en bedenken van guilty pleasures. En ja, zelfs over de lijst begrafenismuziek wil ik me buigen (tenminste, misschien).

Het boek is bedacht (geschreven kun je het niet echt noemen vind ik) door Lisa Nola en er zijn ook illustraties aan toegevoegd, namelijk die van Michael Gillette. Na wat googlen kwam ik er achter dat Lisa Nola heel veel van dit soort lijstjes boeken heeft gemaakt. Ook over literatuur, film, ouderschap, vriendschap, toekomst en ga zo maar door. Kortom, wie weet als ik dit boek vol heb.. misschien koop ik er dan nog één. Het boek is trouwens te koop op bol.com (voor de nieuwsgierigen) maar alleen in het Engels !

Vrijdag verschijnt (als het goed is) mijn lijst van favoriete nummers van dit moment in het kader van de (vergeten) challenge. En misschien blog ik ook wel eens wat over de lijstjes in dit boek!

 

 

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

6 Comments

 • Reply Audrey mei 20, 2015 at 14:55

  Ooo, wat leuk dit! Ik wist dat er al een gewone listography was (heb ik al vaker mee in m’n handen gestaan) en ik geloof ook een future en/of travel-versie, maar deze klinkt echt superleuk!
  Audrey onlangs geplaatst…Waarom houdbaarheidsdata zwaar overschat zijnMy Profile

 • Reply Manon mei 20, 2015 at 17:14

  “Welke muziek je vriendschappen het best omschrijft” nu ben ik toch wel erg nieuwsgierig… Lijkt me erg leuk, zo’n lijst-boekje! ^^

 • Reply Hester mei 20, 2015 at 18:04

  Ik ben altijd net een beetje te niet-creatief voor dit soort dingen (ik sta met een letterlijke mond vol tanden als ik dit soort opdrachten lees, hoewel ik ze wel heel leuk gevonden vind) maar van het concept van dit soort boekjes en het idee dat anderen ze invullen word ik wel heel bij. Lekker hypocriet :’)
  Hester onlangs geplaatst…Als je stopt jezelf te vergelijkenMy Profile

 • Reply Daan mei 21, 2015 at 11:45

  Normaal ben ik nooit zo van dit soort boekjes, maar dit klinkt wel enorm leuk!
  Daan onlangs geplaatst…Recensie | Michel van Egmond & Jan Hillenius – TopshowMy Profile

 • Reply Karlijn mei 23, 2015 at 18:55

  Lijstjesboeken vind ik altijd leuk om in te kladderen, als ik tenminste niet vergeet dat ik ze nog ergens in de kast heb staan (nee serieus, ik heb ook zo’n soort boek over je gehele leven maar die is nog best wel leeg haha). Trouwens, ik vroeg me af hoe jij je domeinverhuizing hebt geregeld. Ik wou eigenlijk de blogpost opzoeken waar je het vroeg maar die kan ik helaas niet meer vinden. Want er zijn zoveel domeinhosts en dergelijke, ik heb geen idee waar ik moet beginnen :’)
  Karlijn onlangs geplaatst…You know it used to be mad love | het dagboek van een zeventienjarig meisjeMy Profile

  • Reply Madelon juni 6, 2015 at 12:29

   Oh sorry voor mijn late reactie! Ik heb al eerdre een vraag er over gehad en ik zal binnenkort wel een blogpost er over online gooien. Misschien is dat wel een handige. Een soort handleiding c:

  Leave a Reply

  CommentLuv badge

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  %d bloggers liken dit: