Kliekjes

Wat is kunst (voor jou) ?

Vandaag had ik het tentamen Geschiedenis der Kunsten 3, wat de kunst van 1840 – 1945 behandelt. En dat betekent dus dat je alle gekken tegenkomt die bijvoorbeeld een urinoir in een museum plaatsten (klik hier) en zeiden “Heuj dit is kunst, want  mijn handtekening staat er op” of zeiden “Heuj, laten we de maan weghalen want we moeten een nieuw tijdperk hebben en zo en de maan is oud. Of zo.”. Jawel, de gekke modernisten zoals Marcel Duchamp, de surrealisten, de futuristen en eigenlijk al die –ismes.

Tijdens het doorbladeren van de powerpoints over die –ismes kwam ik uit bij de ideeën van de modernisten en welke vragen zij zichzelf, en hun publiek, stelden. Met daarbij de grote basis vraag: Wat is kunst? Is kunst iets wat de kunstenaar creeërt, of is kunst iets wat het publiek maakt? Gaat het bij kunst om de betekenis die de kunstenaar er aan geeft of om de relatie tussen de toeschouwer en het kunstwerk? De subjectieve of de objectieve ervaring? En dit is een vraag die we al sinds bestaan van de kunst stellen en nog steeds geen antwoord op hebben. (40000000 jaar voor Christus: “Zeg Harry, ik heb een grottekening gemaakt. Mooie kunst hé?”. “Nou Toos, dat kan mijn dinosaurus ook. Dat noem ik geen kunst hoor.”) Ik geloof ook dat we nooit een concreet antwoord hierop zullen hebben want kunst is immers een subjectief, persoonlijk en altijd veranderend begrip. Maar toch waag ik me eraan vandaag en stel ik de grote vraag: Wat is kunst voor jou?

Ik liep al vast toen ik die vraag aan mijzelf stelde. Ik heb hoeveel lessen gehad over kunst en de theorieën rondom kunst maar toen ik mijzelf vroeg wat kunst is liep ik vast. Ik wil graag zo goed mogelijk uit leggen wat kunst is voor mij en wat het betekent maar loop vast in alle woorden en begrippen die je er voor kunt gebruiken. Zoals ik zei: kunst is persoonlijk, subjectief, groots en altijd veranderend. Veel kunst die wij tegenwoordig bewonderen en zien als ‘échte, hoogstaande’ kunst, zoals de schilderijen van Monet, werden in die tijd gezien als een misdaad tegen de kunst.

Kunst, voor mij, is denk ik verschillend van kunstenaar, stroming én moment. Ik vind de schilderijen van Wassily Kandinsky heel mooi maar ook van Monet en Gustave Courbet. En middeleeuwse kunst vind ik prachtig. Allemaal heel erg verschillend.

Soms vind ik fotografie ook kunst, zoals Anton Corbijn (ik ga ook sowieso naar zijn tentoonstelling in Den Haag!) en soms is de lijn tussen journalistieke fotografie en kunstzinnige fotografie ook zeer dun. Kunst heeft soms een boodschap die het tot kunst maakt, een bepaalde betekenis die het een meerwaarde geeft. Maar soms is kunst inderdaad de relatie tussen de toeschouwer en het werk; krijgt iets betekenis, vorm, een waarde, door jou. Theater, boeken en muziek is ook kunst vind ik. We denken te vaak aan schilderijen als we het woord ‘kunst’noemen maar kunst is iets grootsers dan dat. Kunst is wat je er zelf van maakt. De Romantische stroming uit de 19e eeuw zocht naar ‘het sublieme’, een soort spirituele en onbeschrijfelijke ervaring die heel persoonlijk is en zij zochten die ervaring in kunst. Ik denk dat ze daarmee voor mij kunst deels verwoord hebben. Kunst verschilt van persoon tot persoon  maar waar we het allemaal vast wel over eens zijn is, dat datgene dat wij ‘kunst’ noemen iets met ons doet. Kunst is een ervaring (klinkt dat nou niet alsof het in foldertje van een museum past?)

Ter afsluiting een reeks aan dingen die ik mooi en ‘kunst’ vind en natuurlijk de vraag, wat is kunst voor jullie?

Deze diashow vereist JavaScript.

Ps. Ik kon niet meer afbeeldingen toevoegen dus dit is maar héél beperkt!

6 Reacties

 1. Haha, leuk geschreven!
  Ik vind de kunst van de grieken en de romeinen heel mooi, omdat ze zich laten inspireren door hun omgeving (en niet door de media ofzo) en omdat ze puur talent hadden, zonder photoshop en dat soort dingen.
  Kunstgeschiedenis vind ik dan ook heel interessant. Maar hoe meer het naar moderne kunst gaat, hoe minder interessant ik het vind.
  Ariane onlangs geplaatst…Film: Top 5 releases aprilMy Profile

 2. Manon zegt:

  Ik sluit me helemaal aan bij “kunst is een ervaring”. Net als bij een ervaring in je leven is het elke keer anders en heeft iedereen er altijd andere ideeën bij. Mijn vader kan zeggen dat hij het een hele grappige ervaring had toen ik struikelde, terwijl ik het zelf een verschrikkelijke ervaring kan vinden, zonder dat een van ons gelijk heeft. Zo is het ook met kunst!

  1. Manon zegt:

   * hele grappige ervaring vond

 3. Leuk geschreven! Ik heb niet zoveel met alleen kunst, maar wel met design en mooie inrichting. Dat het allemaal een mooi geheel vormt.
  Marleen onlangs geplaatst…Terugbliktag: MaartMy Profile

 4. Erg leuk blogje is dit geworden! Mooi beschreven. Zelf heb ik niet zoveel met kunst. Kunst is voor mij mooie gebouwen in andere landen.. denk ik
  Sas onlangs geplaatst…Weekendje weg: Overnachting in Theaterhotel AlmeloMy Profile

 5. Kwam ooit deze quote tegen: “An artist is someone who produces things that people don’t need to have but that he, for some reason, thinks it would be a good idea to give them.”
  Daan onlangs geplaatst…Recensie | Kingsman – The Secret Service (2014)My Profile

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.