Columns

Dilemma #3. Een visje of zonder boeken.

 

Bron
Bron

Om de twee weken publiceer ik hier een dilemma die ik haal uit het boek Het grote dilemma op Dinsdag boek. Ik heb verder niks te maken met Dilemma op Dinsdag (maar kijk gerust op hun Facebook-pagina) maar ben gewoon fan van het boek.
De eerdere dilemma’s : Dilemma #1. Bratwurst en Kermismuziek en dilemma #2. Kabouters en laat lachen. 

 

Dilemma #3.

Je bent analfabeet versus je hebt schubben over je hele lijf.

 

Is het jullie al opgevallen dat het kiezen tussen twee dilemma’s vaak te maken heeft met sociale isolatie? Want dat is mij al wel opgevallen. Vaak staan er tussen de dilemma gekke dingen, net zoals vorige week: je snapt de grap pas na tien minuten. Op zich klinkt dat heel onschuldig en misschien de eerste paar keer ook wel acceptabel maar hoe meer ik er over nagedacht, hoe meer ik mij besefte dat zo’n klein probleem grootste gevolgen kan hebben. Mensen ga je toch raar vinden of zich ongemakkelijk voelen bij jou in de buurt.

Ik wilde eerst meteen roepen: “Schubben op mijn lijf! Dat liever dan analfabeet”, maar ik besloot er toch nog even goed over nadenken. En schubben over je lijf hebben zoals een vis.. ik weet niet hoe het met jullie zit maar ik kan me voorstellen dat dat op z’n zachtst gezegd niet aantrekkelijk is. Natuurlijk, je moet verder kijken dan uiterlijk want het draait om innerlijk. Maar wees eens eerlijk, hoe snel zou jij in de kroeg (of de intratuin, of de ikea of de bingoclub of waardan ook) op iemand afstappen die een schubbenhuid heeft? Je zult er vast wel een keer mee praten maar toch, in eerste instantie denk je wel even: ai, wat heeft die dan voor een aandoening? Toch? Of ben ik daar raar in?

Ik geef toe, ik loop niet meteen op iemand, die duidelijk iets heeft, af om te vragen: “He ik zie dat je paars bent, maar waardoor komt dat nu?”. Ik voel me daar ongemakkelijk bij en ik kan mij voorstellen dat de ander zich daar net zo goed ongemakkelijk bij voelt. Bovendien voelt het dan voor mij alsof ik benadruk dat die persoon iets heeft.

In ieder geval, als je buiten discussie laat wat goed is op zo’n moment: er zullen genoeg mensen zijn die liever niet met iemand omgaan die schubben heeft. De wereld is hard en als je op een visje lijkt zul je vast en zeker wel gepest worden door sommigen. Mensen zullen je na kijken op straat, naar je wijzen of om je lachen of over je praten. Er zullen mensen zijn die denken dat je een enge, besmettelijke ziekte hebt. Overal waar je komt zal niet jij als persoon maar altijd je rare, afwijkende huid als eerste opvallen. Als je op sollicitatie gesprek gaat kom je anders over dan iemand die een gewone huid heeft.

En denk aan hoe je over jezelf gaat denken. Je kunt er ontzettend onzeker van worden. Telkens als je naar foto’s kijkt zie jij die schubbenhuid als eerste en denkt je: Getsie ben ik dat nou? Ik kan me heel goed voorstellen dat je in de zomer liever niet over het strand banjert in je bikini of zwembroek.

Maar aan de andere kant: analfabeet zijn. Ik geniet van het feit dat ik staat ben om te lezen, te schrijven en dingen te begrijpen. Je wordt net zo goed geïsoleerd als je analfabeet bent. Misschien niet zo snel door je vrienden maar denk aan de beperkte mogelijkheden als jij niet kan lezen, schrijven of spellen. Geen kans op een goede baan, je kunt je kinderen niet helpen met hun huiswerk, je kunt je post niet lezen, geen leuke kaartjes sturen en je kunt niet genieten van een goed boek. Schrijven en boeken lezen, dat is toch wel een grote liefde die ik koester. Dat zou ik absoluut niet willen missen.

Dus nee, ik kies toch liever voor een prachtig vissenhuidje dan het gemis van boeken. Je kunt altijd nog een organisatie beginnen voor mensen met een vissenhuid.

Wat zouden jullie kiezen, schubben of analfabetisme?

Ps. Tijdens het schrijven voor dit artikel kwam ik erachter dat er in Nederland zeker 250.000 analfabeten zijn en 1,5 miljoen van de mensen is laaggeletterd, dus kan te slecht lezen, schrijven en spellen om goed te kunnen functioneren in het dagelijks leven. Eerlijk gezegd is dit veel meer dan ik had verwacht, zeker voor een land zoals Nederland. 

9 Reacties

 1. Ja….doe mij toch ook maar de schubben. Ik kan me een wereld zonder lezen nauwelijks voorstellen (als je niet kan lezen kun je ook niet muziek downloaden want hoe heet de band of games spelen) dus tja, ik sluit me aan bij de vissenclub :’)

 2. mm moeilijke, kan je ook kiezen voor analfabetisme en dan vervolgens op latere leeftijd leren lezen, schrijven etc.? Dan zou dat namelijk mijn keuze zijn = D Want zoals je zegt.. als je met schubben rondloopt staart iedereen je na en kan je ook niet meer ‘normaal’ leven. Dat doet me denken aan een documentaire over Chandra Wisnu, de ‘bubbeltjesman’.

  1. De bubbeltjesman? Welke documentaire is dat? Ach schubben kan ook weer heel leuk staan haha.

   1. Dat was een keer op televisie, je kan zijn naam wel even googelen, behoorlijk heftig verhaal. Er was ook een keer een documentaire over een meisje met een behaard gezicht (*lang leve google* Supatra Sasuphan)

 3. Wat een moeilijk Dillema zeg, wel mooi dat je hier uitgebreide blogposten aan besteed!

 4. Als analfabeet zijn betekent dat ik wel meteen mag beginnen met leren en schrijven, zou ik daarvoor kiezen. Blijvend analfabeet zijn is voor mij geen optie, dan word ik wel semi-kluizenaar met boeken en computer 😉

 5. Totaal niet moeilijk. Liever schubben dan analfabeet. Ik zou niet kunnen overleven zonder lezen en schrijven.

 6. Ik vind het inderdaad best wel verbazend en zorgwekkend dat er zoveel analfabeten in Nederland wonen en dat er ook zoveel zijn die laaggeletterd zijn, wat ontzettend sneu eigenlijk!

  Dit is echt het moeilijkste dilemma wat ik tot nochtoe bij je gelezen heb joh… Want ik zou waarschijnlijk doodongelukkig zijn met vissenschubben over mijn hele huid.

  Tegelijkertijd kan ik me mijn leven niet voorstellen zonder te kunnen lezen of schrijven, dan zou ik zó ontzettend veel missen en twee van de dingen die mijn leven het rijkste maken niet meer kunnen doen. Ik lééf zowat op boeken, en ik ben bijna continu bezig met het schrijven van het een of het ander.

  Ik denk dat ik niet zou kunnen leven zonder lezen/schrijven, en wel zou kunnen leven met schubben, dus dan zou ik daar voor gaan.

  1. Jaa, ik vond het echt verbazingwekkend. Eigenlijk zoveel mensen die daardoor belemmerd worden.

   Ik vond het zelf ook lastig. Eerst dacht ik dat ik direct voor schubbenhuid zou gaan maar zoiets lijkt me ook moeilijk om mee te leven. Aan de andere kant, over zoiets kan ik me misschien heen zetten en het maakt je ook weer uniek (:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.