Columns

Protocol voor slapende reizigers.

11003375_696046170504328_1168972556_o

Terwijl ik dit typ lig ik in bed in van die lamme joggingbroek-kleding waarmee je liever niet openbaar wordt gezien en een dikke sjaal om. Je raadt het misschien al: ik ben ziek. Nu ligt momenteel bijna heel Nederland thuis onder een dekentje op de bank dus het zat er een beetje aan te komen dat ook meneer Virus toesloeg bij mij. Hoewel ik één van de weinigen in Nederland ben waar de griepprik waarschijnlijk wél effect heeft ben ik toch besmet met een kleine ontsteking.

Vanochtend ben ik wel naar college geweest en de hele reis er naar toe bracht ik slapend door. Eén van de dingen die je leert als je in slaap valt in de trein: oude vrouwtjes maken je graag wakker bij ieder station met de vraag of je er hier uit moet. “Want je sliep meisje en straks mis je je perron.” Hartstikke lief maar nadat ik vier keer had gezegd dat ik er pas in Nijmegen uit moest maakte me ze alsnog in Arnhem, Arnhem Zuid, Elst én Lent wakker. Ik heb maar niet gezegd dat ik een wekker had aanstaan en haar lief bedankt toen ik in Nijmegen uitstapte.

Zelf maak ik eigenlijk nooit slapende medereizigers wakker. Ik vind dat altijd zo sneu, vooral als ze een beetje hangen met hun hoofd en hun mond half open hebben.. dan zien ze er éxtra vermoeid uit. Misschien hebben al die mensen hun eindbestemming wel gemist omdat ik ze niet wakker maakte maar hé, dan hebben ze in ieder geval hun rust gekregen. Wat doen jullie? Maken jullie wel mensen wakker? Is daar een soort protocol voor? Indien een medereiziger langer dan x aantal minuten slaapt dient u het volgende te doen:

1. Pak het ID of paspoort van uw medereiziger of probeer achter de naam te komen en zoek zo op waar uw medereiziger woont.
2. Beredeneer op basis van deze informatie waar uw reiziger is opgestapt en waar hij heen reist (misschien staat er ook wel een status op Facebook van hé op weg naar Amsterdam)
3. Als u achter de locatie bent en de bestemming is nog niet bereikt maak uw reiziger dan één station van te voren wakker. Zo kan hij acclimatiseren aan de wereld van de wakkere mensen voordat hij uitstapt.
4. Heeft uw medereiziger zijn bestemming gemist? Laat hem dan gewoon lekker slapen (zelf slaap je toch ook liever door als je toch al door je wekker heen bent geslapen?). Wacht tot de eindbestemming van de trein bereikt is, maak hem dan voorzichtig wakker en vertel hem het slechte nieuws. Misschien vat hij het wel heel goed op. Zo niet? Geef een glaasje warme melk (waar je die vandaan haalt weet je nog niet, vraag eventueel de conducteur of er een melkapparaat – nee geen koe – aanwezig is in de trein) en kalmeer hem. Houd zijn hand vast en spreek sussende woorden. Of vertel een verhaaltje, een sprookje of zoiets. Niet de originele versie want je gefrustreerde reiziger wil vast niet horen dat Doornroosje eigenlijk verkracht wordt in haar slaap.
5. Stap samen uit de trein en breng je medereiziger naar het opvangcentrum voor reizigers die hun bestemming gemist hebben.
6. Stap je zelf voor de eindbestemming van de trein uit? Breng dan een andere reiziger op de hoogte van de situatie zodat hij/zij op de reiziger kan letten. Stap uit, neem diep adem en laat het los. Het is niet jouw schuld. Je hebt het geprobeerd.

Ja zo’n protocol lijkt me wel ideaal. We zouden het moeten invoeren. Hele cursussen die je er in kunt volgen. “Goh Toos, wat doe jij voor een werk?”. “Ik begeleid mensen die hun bestemming hebben gemist.” Klinkt dat niet diep?
Oh ja, voordat ik het vergeet te vragen. Ik wil weer meer gaan lezen en binnenkort boeken kopen. Hebben jullie tips of suggesties van boeken die ik perse moet lezen?
Wat doen jullie trouwens als een medereiziger slaapt?

9 Reacties

 1. Maar wat doe je dan als je medereiziger wakker wordt terwijl je zoekt naar zijn/haar id-kaart en hij/zij je beschuldigd van diefstal, naar de conducteur gaat en jij uit de trein wordt gegooid, waardoor je zélf je bestemming mist? Of hoop je dan dat je tussen de koeien terecht komt waar je jezelf kan troosten met een glaasje verse melk? En wat voor soort boeken vind je leuk, nog een bepaald genre?

  1. Hmmm ja, dan moet je hopen dat je een koe tegenkomt die wél zijn melk warm maakt en dan daar een glaasje melk halen. En sprookjes voor lezen aan jezelf terwijl je eenzaam rond loopt. Hmm, ik sta voor alles open. Wanhopig opzoek naar leesvoer haha.

   1. De Drie Musketiers van Alexandre Dumas is aan te raden (de vertaalde versie dan he.. tenzij je je Frans weer even op wilt halen), of boeken van Jane Austen (Pride & Prejudice, Sense & Sensibility), of The Maze Runner van James Dashner, of de Edelsteentrilogie van Kerstin Gier… euhmm… Het begon toen ik veertien was (Stolen Innocence) is ook erg mooi, gaat over een meisje die ontsnapt uit de FLDS sekte in de Verenigde Staten.. Verder heb ik niet echt ideeën haha

    1. Haha ik wil Frans best weer ophalen maar nahh, dan ga ik toch voor de Nederlandse versie. Ik wil hem sowieso een keer lezen, volgens mij hebben we hem zelfs thuis liggen (: Jane Austen heb ik al wat van gelezen en ooh jaa, The Maze Runner. De film daarvan was best goed! Dankjewel (:

 2. Leuk geschreven! Ik ben echt panisch om in slaap te vallen in de trein omdat ik dan bang ben te laat wakker te worden. Ik hou mezelf dus altijd wakker :’)

 3. Boeken die je per se moet lezen.. hm. De Cormoran Strike-boeken van Robert Galbraith (oftewel J.K. Rowling) zijn geweldig. Er zijn er nu twee van.

 4. Haha, ik vind dat ook heel lastig! Ik heb nog nooit iemand wakker gemaakt in de trein.

 5. Hahaha, dit is zo grappig! Ik ben even aan het bingereaden op je blog trouwens 😉

  Briefjes zouden wel handig zijn in zo’n geval. Ik slaap trouwens nooit in de trein, lukt me gewoon niet, hoe moe ik ook ben!
  Audrey onlangs geplaatst…Een of andere Molblogger 2016: WIDM-recap aflevering 3My Profile

  1. Haha leuk compliment: bingereaden op mijn blog 🙂

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.