Kliekjes

Van Rossem in het theater – Recensie

Wat: Van Rossem in het theater
Waar: RASA / Stadsschouwburg Utrecht
Wanneer: Zondag 15 februari 
Hoe duur: €18,50 normale prijs

Maarten-van-Rossem
Die knul ja.
Bron.

Omdat ik nou eenmaal de meest geweldige en leuke vriendin ooit ben (“Niet zo arrogant”, “Ah shush, een zelf-schouderklopje mag op z’n tijd.”) gaf ik mijn vriendknul ook het meest geweldige cadeau voor zijn verjaardag. Namelijk kaartjes voor één van z’n helden: Maarten van Rossem. De oude brompot, die vaak op televisie niet meer te vermijden is, gaf gisteren in Utrecht een speciale theatershow voor zijn woonplaats (Utrecht dus) en wij waren er bij.

Laat ik maar meteen eerlijk zijn: Ik had niet verwacht dat het zo leuk zou zijn. Ik vind Maarten best leuk om zo nu en dan monotoon te horen zeuren op tv maar soms is het me iets te veel gemopper en gebrom. Ik was bang dat ik in Utrecht anderhalf uur lang verplicht gemopper moest aanhoren. Maar nee, het was niet alleen maar gemopper. Sterker nog, het gemopper viel reuze mee.

De show was in een klein zaaltje in het RASA, origineel een theater voor zang en dans (“Voor degene die dat verwacht: U komt wel teleurgesteld thuis vanavond”, aldus Maarten zelf) en als uitbundig decor had Maarten voor een stoeltje, een tafeltje en wat drinken gekozen. Met een vertrouwde, zwarte coltrui en opvallende, roze schoenen aan stond Maarten klaar op het podium.
De theatershow had niet echt een naam en dus ook geen vast thema. Waarschijnlijk had Maarten het thema een paar dagen van te voren vastgelegd want hij begon over de aanslag in Kopenhagen. Daarna kwam een heel scherp en humoristisch verhaal over ‘de verwarde jongeman’ als probleem van de samenleving.

In de tijd erna geeft Maarten min of meer gewoon een hoorcollege met onderwerpen die variëren van verwarde jongemannen tot aan het probleem van de democratie. Soms op zijn gewoonlijke zeurende manier maar vaak scherp, humoristisch en met zichtbaar veel plezier. Hij is dusdanig enthousiast dat hij regelmatig afdwaalt. Het ene moment praat hij over Charlie Hebdo en dan over dat hij een hekel heeft aan Breaking Bad (dat tot ongenoegen van het publiek trouwens). Hij zelfs enthousiast dat hij na een tijd geschrokken vraagt hoe lang hij nog heeft. Vijf minuten is het antwoord. “Oh dan maak ik het snel af”, antwoord Maarten. Pas twintig minuten later komt de show tot zijn einde.

Ik kan niet anders dan toegeven dat Maarten beter was dan ik had verwacht. Af en toe stoort het afdwalen wel en op het laatst begon het wel lang te duren. Maar Maarten was wel scherp, duidelijk op zijn plek en had zichtbaar zelf ook plezier. Plus vriendknul wist een handtekening te scoren, dat maakte voor hem alles goed.

De show was eenmalig dus er zijn geen kaarten meer. Wel wordt de voorstelling uit gezonden op RTV Utrecht op 21 en 22 februari.

Hebben jullie Maarten van Rossem ooit van dichtbij mee gemaakt of is dat nog een grootse droom ?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.