Het is klein en het babbelt

Verlangens naar Zambia

Ik zit in de sprinter onderweg naar huis als twee mensen achter mij plaats nemen. Ze praten luid en ik kan het niet laten om mee te luisteren. Zeker als het gesprek over treinreizen een andere wending neemt.

“Een maand geleden ben ik van Arnhem naar Nijmegen verhuisd”, vermeldt een meisjesstem.

“Heb je alleen in die twee steden gewoond?”, vraagt een andere stem en hij klinkt teleurgesteld. Er klinkt diep gezucht.

“Ja, alleen daar. Ik heb verder nergens anders gewond. Zonde eigenlijk, ik heb nog maar zo weinig van de wereld gezien”, zegt het meisje dat verhuisd is.

“Je bent niet alleen”, vermeldt de andere stem. “Ik woon in Arnhem en doe iedere dag hetzelfde. Ik vraag me wel eens af of er ooit wat terecht komt van mijn leven.”

“Ik ook. Ik vind mijn leven zo maar niks. Ik draag niks bij aan de wereld. Ik wil reizen en dingen beleven”, vertelt het verhuisde meisje.

“Ja, ik ook. Naar Egypte, Oceanië en Zambia”, roept de andere stem enthousiast.

“Oh ja, Zambia”, verzucht het meisje dat verhuisd is. “maar nee, wij zitten hier maar niks te doen en bereiken niks zo.” De andere stem beaamt dat. Even zijn ze stil. Ze denken vast aan het leven dat ze hadden kunnen hebben in Zambia.

“Was je trouwens pas niet jarig?”, vraagt de ene stem dan aan het meisje dat verhuisd is.

“Ja, vorige week.”

“Wat leuk, hoe oud ben je geworden?”.

“Twaalf”, antwoord het meisje. “Ik heb er dus twaalf jaar over gedaan om ergens anders te gaan wonen. Zo wordt het nooit wat.”

“Ja..”, de andere stem is even stil. “Ik denk dat we nooit wat zullen bereiken in ons leven.”

De trein stopt op station Arnhem en twee kinderen staan op. Ze hebben een rugtas die bijna groter is dan zijzelf en zitten blijkbaar volgepropt met ambitie en zambia-verlangens. Maar zodra de trein stopt zijn ze weer kinds. “Wat zullen we zo gaan doen?”, vraagt het jongetje. “Cola drinken tot we buikpijn krijgen!”, roept het meisje uit Nijmegen. Ik kijk toe hoe ze weg huppelen over het station. Hoeveel mensen dachten trouwens dat ik zelf naar Zambia verlangde naar aanleiding van de titel? 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.