Dilemma Dinsdag

Dilemma #1. Bratwurst en kermis muziek.

Ik vind het leuk om mensen idiote vragen te stellen (“Waarom heeft Tarzan geen baard?”) of dilemma’s voor te leggen waar je liever niet uit wilt komen (“Samenwonen met Justin Bieber of Gerard Joling?”). Dilemma op Dinsdag is een Facebook-pagina (klikkerdeklik) die mijn liefde voor gekke dilemma’s deelt. Inmiddels hebben de makers van deze pagina ook een boek uit gebracht: Het Grote Dilemma op Dinsdag Boek. Afgelopen Sinterklaas werd ik verblijd met dit boek en nadat ik iedereen om mij heen met de dilemma’s lastig had gevallen, heb ik nu besloten om júllie er mee lastig te vallen. Af en toe zal ik een dilemma uit dit boek halen en uit proberen te zoeken wat mijn keuze wordt. LET OP: Deze dilemma’s zijn bedacht door de makers van Dilemma op Dinsdag en alle credits gaan natuurlijk naar hen. Bezoek de Facebook-pagina eens of koop het boek zelf (€14,95 bij Bol.com)

Foto's zijn zelfgemaakt. Het boek is van Dilemma op Dinsdag, de tekeningen van George&Harrison.

Foto’s zijn zelfgemaakt. Het boek is van Dilemma op Dinsdag, de tekeningen van George&Harrison.

Dilemma #1.
Alles wat je zegt wordt Duits nagesynchroniseerd versus Je wordt op straat altijd achtervolgd door een draaiorgel.

Oké, first things first. Duits is een geniale taal. Oké, het is niet de meest romantische taal en ik ken geen meisje dat zegt “Oh, gisteren zei mijn vriend Ich liebe dich, Liebling en daarna hebben we The Notebook in het Duits gekeken. Het was súper romantisch!”. Maar toch, Duits is een leuke taal (misschien zeg ik dit alleen maar omdat ik Duitse voorouders heb). Alles wat je zegt klinkt alsof je het über (Duits woord!) serieus bedoelt en tegelijkertijd ook absoluut niet serieus bedoelt.
“Heb je er zin in?”. “JAWOHL.” (Duits moet altijd in Capslock worden geschreven.)
“Wat staat er op het menu?”. “BIER UND BRATWURST, JA.”
“Wat is je mening over haar?”. “DAS IST EIN SCHÖNES MÄDCHEN JAWOHL.”
“Wat doe jij zoal op een dag?”. “BIER TRINKEN UND BRATWURST FRESSEN JAWOHL.”

Nou, ja je snapt het punt wel. Duits klinkt als een altijd dronken, hongerig en agressief persoon die het eigenlijk niet zo agressief bedoelt. Maar stel je voor dat alles, echt álles wat je zegt, na wordt gesynchroniseerd in het Duits. Dat denkt iedereen voortaan als je praat: Oh, dronken, hongerige en agressieve Duitser. Sta jij te praten over de wereldpolitiek of de oplossing voor de economische crisis en dan staat er zo’n Duitse vent naast je na te schreeuwen wat jij zegt. En het enige wat mensen dan horen is: “BLABLA BIER BLABLA BRATWURST BLABLA JAWOHL BLABLA OKTOBERFEST.” Geen stereotypering maar toch.

Maar ja, dan de andere kant. Draaiorgels. Ik heb ook nog nooit een meisje gehoord dat zegt: “Gisteren zei mijn vriend ‘ik hou van je’ en luisterden we de rest van de avond naar draaiorgel muziek. Het was súper romantisch.” Want draaiorgels zijn niet super romantisch. Draaiorgels (sorry voor de fans en draaiorgelmakers onder ons) zijn helemaal niet leuk maar juist irritant. Volgens mij zijn ze uitgevonden in de middeleeuwen en ik kan me zo voorstellen hoe.
“Hendrik, we hebben iets nodig tegen die vervelende heksen die al onze prinsen omtoveren tot kikkers.”
“Ja, koning.”
“Heb je een idee Hendrik?”.
Hmm ik kan wel iets bedenken.”
“Wat voor iets dan Hendrik.”
“Iets dat zo reuze mega irritant is dat iedereen die het hoort er gek van wordt en vlucht.”
“Prima, make it happen Hendrik.”

En zo geschiedde. Dankjewel Hendrik.
Dus ja, het laatste wat ik zou willen is de rest van mijn leven achtervolgt worden door zo’n irritant ding. Beeld je in: nooit meer rust. Altijd die irritante muziek op de achtergrond. Aan de andere kant, misschien is het een kwestie van gewenning. Als je het lang genoeg hoort wordt je misschien immuun tegen de draaiorgel verschrikkingen. Maar dan kun je ook immuun worden voor dat Duitse gepraat.

Dé oplossing (schiet me nu te binnen) zou natuurlijk zijn: gewoon verhuizen naar Duitsland. Kun je altijd Duits praten en hoeft niemand je meer na te synchroniseren. Of werkt het soms ook visa versa? Staat voortaan iemand naast je steeds alles in het Nederlands na te schreeuwen? “IK WIL BIER EN BRATWURST, OKÉ?”.

Dan schiet je er natuurlijks niks mee op.

Wat zouden jullie kiezen? Duits nagepraat worden of achtervolgd door kermis muziek?

Previous Post Next Post

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply Dilemma #3. Een visje of zonder boeken. | C'est Belle februari 24, 2015 at 16:05

  […] kijk gerust op hun Facebook-pagina) maar ben gewoon fan van het boek. De eerdere dilemma’s : Dilemma #1. Bratwurst en Kermismuziek en dilemma #2. Kabouters en laat […]

 • Reply Dilemma #4. Heldendaden of heldenstatus. | C'est Belle maart 10, 2015 at 20:53

  […] hier: Dilemma 1, 2 en […]

 • Leave a Reply

  CommentLuv badge

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  %d bloggers liken dit: